Kadınlarda Obezite Belirtileri ve Tedavisi
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre kadınlarda obezite oranı erkeklere göre daha yüksektir. Haliyle erken teşhis sayesinde obezite tedavisine başlanarak daha sağlıklı bir yaşama geçiş yapılabilir. Anormal yağ birikimi olarak adlandırılan obezite hastalığına sebep olan faktörler sıralanacak olursa;
- Hormonal sorunlar
- Meslek
- Gelir düzeyi
- Genetik faktörler
- Beslenme alışkanlıkları
- Yaş
- Evlilik şeklinde sıralanabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre 1975’ten 2016 yılına kadar olan süreçte obezite oranı tam 3 kat artmıştır. Bu rakamlar 2021 yılına kadar artmaya devam ederken kadınlarda obezitenin daha fazla görüldüğü de belirtilmiştir.
Obezite Nedenleri
Obezite nedenleri ile ilgili aşağıdaki durumların en önemli risk faktörü olduğu bilinmektedir. Bunlar;
- Hatalı beslenme
- Asitli içecek tüketimi
- Şekerli gıda tüketimi
- Aşırı yağlı yiyecekler
- Doğum sayısı
- Gelir düzeyi
- Düşük enerjili diyetler
- Alkol ve sigara kullanımı
- Bazı antideprasan ilaçlar
- Genetik durumlar
- Metabolik sorunlar
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Eğitim düzeyi
- Kültürel ve sosyal faktörler şeklinde sıralanabilir.
Obezite sonucunda pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Kadınlarda bu durum daha ciddi sorunlara sebep olurken obez kadınlarda ölü doğumlar, doğum yaralanması, doğum riski ve benzeri problemler yaşanabilir. Ayrıca dip 2 diyabet, metabolik sendrom, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları da obezite sonrasında görülebilecek hastalıklardandır.
Obezite ve Gebelik İlişkisi
Kadınların hamilelik dönemi son derece önemli bir süreçtir. Hem metabolik hem de fizyolojik değişimlerin yaşandığı bu süreçte kadınlarda obezite görülme olasılığı daha yüksektir. Bebek ve anne sağlığı açısından risklerin gelişebileceği bu dönemde anne adaylarının beslenmeye dikkat etmesi şarttır. Gebelikten önce yüksek tansiyon kronik kardiyak ve uyku apnesi olarak ortaya çıkan riskler, doğum anında anestezik komplikasyonlar ve enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilir.
Obez kadınlarda ölü doğum riski çok daha fazladır. Yine yapılan araştırmalarda sağlıklı gebeliğe göre 2 kat daha fazla ölü doğum riski bulunan obezitenin emzirme döneminde de sorunları beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Bu süreçte emzirme süresi, emzirmeye başlayamama ve emzirmeyi devam ettirememe gibi sorunlar yaşanabilir.
Obezite ve Kısırlık İlişkisi
Obezite hastalığı kadınlarda doğurganlığı azaltır. Yani kısırlığa neden olabilir. Aşırı kilolu kadınların yumurtlama oranı düşüktür. Bu yüzden hamile kalma olasılığı çok azdır. Bir diğer nedeni de aşırı yağ dokusunun fazla olmasından kaynaklanır. Bu durum hormonların işlevini bozarken üreme fonksiyonlarını da olumsuz etkilemektedir. Sonuç olarak kadınlarda obezite her anlamda kısırlığa neden olabilir.
Kadınlarda Obezitenin Olumsuz Sonuçları
Kadınlarda obezite kısırlığa neden olabilirken gebelik öncesi ve sonrası dönem için de olumsuz durumların gelişmesine sebep olmaktadır. Ancak obezitenin kadınlarda farklı hastalıklara da davetiye çıkarabileceği unutulmamalıdır. Bel ağrısını tetikleyen obezite kadınlarda kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Diyabeti de tetikleyen bu önemli hastalık kan akımız üzerinde de etkilidir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini önemli oranda artıran obezite, kalp atım oranını da olumsuz etkiler. Bu yüzden kadınlarda aşırı kilolar sonucunda mutlaka obezite cerrahisine başvurmalı ve mide ameliyatı yaptırarak sağlıklı bir yaşama geri dönüş sağlanmalıdır.